איך לבחור את האוכל שלנו? ביקור בסופר
גם אם אתם ממש רוצים לבחור טוב ובריא, זה לא תמיד כל כך פשוט. המדפים מפוצצים באפשרויות, יש אינספור מוצרים בכל קטגוריה וקשה להבדיל. אז איך לבחור הכי טוב, בקלות? המדריך של הדר נבון, נטורופתית מוסמכת ואשה מהממת שמלווה אותי ברצון שלי לבחור הכי טוב עבור עצמי.
1. טבעי זה הכי הכי
הכלל הכי הכי בסיסי לצרכנות בריאה – בחרו מזונות שנמצאים במצבם הטבעי, הגולמי, והפכו אותם לעיקר סל הקניות שלכם.
התחילו את מסע הקניות שלכם בסופר במחלקת הפירות והירקות, הדגנים המלאים והקטניות. ככל שיהיה מהם יותר בבית שלכם וזמינים, כך תאכלו בריא יותר.
יתרון נוסף תרגישו גם בכיס שלכם – ברוב המקרים, מוצרי מזון ארוזים ומעובדים עולים יותר. אנחנו משלמים יותר מאחר ולחישוב המחיר של המוצר מתווספות לנו הוצאות המיתוג, הפרסום והאריזה של המוצר. הפסדנו כסף, הפסדנו בריאות והוספנו גם לזיהום שהאריזות ישאירו אחריהן.
2. יותר מרכיבים = פחות בריאות
כלל אצבע שאומר שכאשר על המדף ישנן מספר אופציות לאותו מוצר, לרוב עדיף לרכוש את המוצר עם רשימת מרכיבים קצרה יותר.
ברוב המקרים רשימת המרכיבים מתארכת כתוצאה מהוספה של חומרים לא בריאים או אפילו סינתטיים למזון שלנו – שמנים צמחיים מחומצנים, חומרים משמרים, ממתיקים, מתחלבים, חומרי טעם, ריח, מווסתי חומציות ועוד.
למשל, חלב סויה רצוי שיכיל עד 3 רכיבים בלבד – פולי סויה, מים ומלח. בפועל, רובם יכילו פי 3 ויותר רכיבים כשלרוב נמצא שם גם סוכר, שמן קנולה, תמציות טעם ועוד.
המשמעות היא שפעמים רבות אנו רוכשים מזון או שתייה שמתווספים אליהם חומרים לא בריאים ואפילו מזיקים, מבלי שבכלל שמנו לב ואפילו שהתכוונו במיוחד לבחור משהו שחשבנו שהוא בריא.
3. מזון מועשר = מזון פחות עשיר
מזון מועשר (או כמו שנקרא בעגה המקצועית – מזון פונקציונלי), הוא מושג שכצרכנים אנו נתקלים בו לא מעט. החלב מועשר בסידן, הלחם, החטיפים והקורנפלקס מועשרים בויטמינים. בפועל כשכתוב מזון מועשר, כנראה מדובר במזון מעובד ודל.
הסיבה העיקרית להעשרת המזון שלנו היא שהמזון עבר עיבוד משמעותי שפגע במרכיבים התזונתיים המצויים בו באופן טבעי. ומאחר ומדובר באוכל שרוב האוכלוסייה צורכת על בסיס יומיומי, המזון למעשה מועשר בויטמינים ומינרלים סינטטיים והמלצות לצריכה יומית, כדי שנקבל רכיבים תזונתיים חשובים גם באכילת מזון דל.
האם הוספת הויטמינים והמינרלים למזון בהכרח אומרת שהם איכותיים דיים כדי להיספג במערכת העיכול ובאמת להעשיר אותנו? אין לדעת. חברות המזון יעדיפו שלא נדע את מקורם ואיכותם.
אל תתנו לצמד המילים האלה לבלבל אתכם ובחרו מזון עשיר באופן טבעי.
4. ללא סוכר?
פעמים רבות אנחנו דווקא כן יודעים להסתכל על הרכיבים ובוחרים במוצר שלא מכיל סוכר. אבל תעשיית המזון ממשיכה להערים קשיים ולתת לסוכר שאנחנו מפחדים ממנו הרבה שמות חיבה. למעשה, לסוכר יש יותר מ-50 שמות שונים! אז גם אם לא כתוב ברכיבים שהוא מכיל סוכר, המוצר יכול להיות מפוצץ סוכר! אלה הם חלק מהשמות הנפוצים-תמצית לתת שעורה, סירופ תירס, דקסטרוז, סוכרוז, פרוקטוז, גלוקוז, גלקטוז, סירופ אורז, מלטוז, מלטודקסטרין ועוד.
ובכל זאת המון מוצרי מזון ושתייה מתהדרים בכיתוב בולט בו הם מצהירים כי המוצר ״אינו מכיל סוכר״ או ״ללא תוספת סוכר״.
אבל נחשו מה .. הפתעה ! כמעט רוב ההצהרות הללו מסתירות את העובדה כי מה שלא יעשה הסוכר, יעשו הממתיקים המלאכותיים שהוכנסו פנימה.
לכן, בפעם הבאה שאתם בסופר ונתקלים בהצהרה הזאת, סובבו את המוצר לחלק בו מופיעה רשימת הרכיבים ובדקו – האם הרשימה מכילה מילים כמו סוכרלוז, אצסולפאם-k, מלטודקסטרין, אספרטיים, סכרין .. ? או אולי כאלה ששמותיהם מסתיימים ב״ול״ כמו – סורביטול, מניטול, מלטיטול…?
בהנחה שאתם לא הולכים ללמוד את חמישים השמות של סוכר ושמות כל התחליפים, תקפידו על כלל 2. פחות רכיבים יאפשר לכם לבדוק מה אומר כל שם שאתם לא מזהים בלי להירדם באמצע המעבר בסופר.
אז עכשיו אתם יודעים – נכון, אמנם אין במזון או בשתייה הללו סוכר לבן, אך הוא בהחלט ממותק. ממותק עם ממתיקים מלאכותיים שמידת בטיחותם נותרה עלומה ויש המקשרים אותם להתפתחות או החמרת מחלות מעי דלקתיות, סוכרת, הפרעות קשב וריכוז ועוד.
5. שמנים
כאשר קונים שמן, הבחירה תהיה אך ורק בשמן שרשום עליו שהופק בתהליך של ״כבישה קרה״. אחרת מדובר בשמן מזוכך שהוא שמן שחומם בטמפרטורה גבוהה והתחמצן = שמן שמזיק לבריאות. לכן, כדאי לדעת שכל שמן קנולה, סויה ותירס שתקנו בסופר הוא מזוכך, גם כשהחברה ממתגת אותו עם הכיתוב ״שמן בריאות״.
שמן מחומצן הוא שמן שנוצרה בו כמות גדולה של רדיקלים חופשיים הפוגעים בגוף ואף גוזלים ממנו נוגדי חמצון חשובים, כדי שאלה ינטרלו את הרדיקלים החופשיים הרבים שהכנסנו לגוף, מלעשות בו נזק. כדאי גם לדעת ששמנים מזיקים אלה נמצאים כמעט בכל מזון מעובד הנמכר היום. סלטים קנויים, לחמים, חטיפים, בורקסים ומאפים קפואים, טונה בשמן, רטבים מוכנים ועוד רבים אחרים. תמיד תוכלו להסתכל ברשימת הרכיבים שחייבת להופיע על האריזה, ולקרוא את רשימת השמנים שהוסיפו למוצר.
דוגמאות לשמנים בכבישה קרה; שמן זית, שמן זרעי ענבים, שמן אבוקדו ושמן קוקוס, שאמנם עשיר בשומן רווי, אך מתנהג שונה מהשומן הרווי שמופיע בחי ועשיר בחומצה לאורית, המצויה גם בחלב אם ולה בין היתר איכויות אנטי בקטריאליות, אנטי ויראליות ואנטי פטרייתיות.
תעדיפו אריזות זכוכית כהה או פח שיגנו מחמצון של אור וחום ותימנעו מפלסטיק שנמס לתוך השמנים ומרעיל אותנו. על הדרך תצמצמו גם ייצור של פסולת פלסטיק מזהמת.
6. מלא מלא
שפע המוצרים והתחרותיות שיש ביניהם על הכיס שלנו מביאים איתם, מעבר לבלבול, גם אפשרויות בחירה איכותיות יותר. הבחירה שאני מדברת עליה כאן היא בין מוצר ״רגיל״, למוצר מלא – פסטה מקמח מלא לסוגיו (חיטה מלאה, כוסמין מלא ועוד), אורז מלא (חום / אדום, פרא, שחור..), טחינה מלאה ועוד רבים וטובים.
מזונות מלאים נותנים לנו יותר ויטמיני B וסיבים תזונתיים. הם תורמים לתחושת שובע ממושכת, מסייעים לעיכול תקין ועוד הרבה יותר. תתפלאו לגלות כמה אופציות קיימות היום בסופר! מוצרים מלאים כבר מזמן אינם רק נחלת חנויות הטבע ואני ממליצה לבחור בהם ולא באופציות המעובדות יותר.