לאכול יופי

אנחנו חיים בתרבות צרכנית מוגזמת המקדמת אינסוף תכשירים, טיפולים ומוצרים, המבטיחים יופי, עור זוהר ושיער שופע ומלא ברק.

חלקם אכן ייצרו שינוי למראית עין, אבל האמת היא, שאין באמת תחליף להזנה ראויה של הגוף שלנו, מבפנים. כשזה יקרה, הגוף ייתן לנו גם את הפידבק החיצוני שאנו כל כך רוצות להשיג.

עור ושיער הם ״ביג אישיו״ לרבות מאתנו ולכן הדר האהובה ואני הכנו עבורכן מידע בסיסי וחשוב, כזה שיעזור לכן להבין מה העיקר בשמירה על הבריאות שלהם.

העור הוא האיבר הגדול ביותר שלנו ומהווה בממוצע כ-16% ממשקל גופנו.הוא מכסה את כל הגוף ומשמש כשכבת הגנה בפני איומים מבחוץ כמו פתוגנים וזיהום חיצוני, וגם מבפנים – כאיבר הפרשה שהוא קריטי ליכולת שלנו לנשום ולהפריש פסולת החוצה. בדיוק כמו העור, גם בריאות השיער היא מראה חיצונית לבריאות הפנימית שלנו. התאים הבונים את השערה צריכים גם הם אספקה שוטפת של רכיבים תזונתיים.

הרבה פקטורים יכולים להשפיע על בריאות העור והשיער שלנו – צריכה מספקת של נוזלים, של אומגה 3, של חלבון וויטמינים ומינרלים מסוימים, הינה קריטית לבריאות מיטבית של אלה ולכן יש קשר הדוק בין תזונה נכונה לבין שיער ועור בריאים.

חלבון וקולגן

כוכב השנה – הקולגן, שהוא החלבון השכיח ביותר ומהווה בין 25-35% מכלל החלבונים בגופנו. תוספים שלו שוברים שיאי מכירות בגלל ההבטחה לטיפול בקמטים וסימני הגיל. ועם זאת, הספיגה של רובם ירודה מאוד. קולגן הוא זה המקנה לעור את האחידות והאלסטיות שלו, והייצור שלו יורד באופן טבעי עם הגיל. גורמים נוספים העלולים לפגוע בייצור הקולגן וגם להרוס אותו הם בין היתר עישון, תזונה עתירת סוכר וקרינת UV, או בקיצור – דמיינו עור של גבר או אישה שמעשנים כבד וכאלה שגם נמצאים הרבה בשמש (עם טילון).

יכולות לדמיין את הנזק שנגרם לעור?

החומצה האמינית העיקרית בייצור קולגן היא גליצין הנמצאת בחלבון שמקורו בבשר בעלי חיים, חלבון ביצה, דגים, אגוזים וזרעים. לכן, גם תזונה דלה בחלבון יכולה להשפיע באופן משמעותי על ייצור הקולגן ובריאות העור. לחלבון תפקיד מרכזי גם בשמירה על השיער, מאחר והשיער בנוי בעיקר מחלבון (הנקרא קרטין). לכן, חשוב לוודא כי אנחנו צורכות מספיק ממנו. חלבון חשוב לשמירה על שיער חזק ובריא ותזונה דלה בו עלולה להוביל לצמיחה איטית של השיער ואף לנשירה.

הקפידו להזין את עצמכן במספיק חלבון (הכי בכללי – 0.8 גרם לכל ק״ג משקל גוף), מידי יום. ועדיף כמה שיותר מהצומח – קטניות, אגוזים וזרעים, דגנים מלאים .. אתן כבר מכירות את הבסיס 😉

ברזל

הוא מינרל חשוב מאוד לבריאות השיער וחוסר בו הוא אחת מהסיבות העיקריות לנשירה. בדומה לעור, גם זקיק ושורש השערה זקוקים להזנה של דם עשיר במרכיבי הזנה. כאשר רמות הברזל בדם נמוכות, תוכל להתפתח אנמיה המפריעה לאספקה השוטפת לזקיק השערה, מה שיכול להשפיע על מחזור צמיחת השיער ולגרום לנשירה. במקרה של אנמיה, גם העור יראה חיוור ועם פחות חיות.

ויטמין C

חשוב גם הוא ליצירת הקולגן, הקריטי לבריאות העור. הויטמין מצוי בשפע בפירות וירקות אך לצערנו תזונה מערבית ממוצעת דלה מידי באלה. גורמים נוספים כמו סטרס ועישון גוזלים מהגוף כמויות גדולות של ויטמין C ומובילים לדרישה מוגברת שלו בגוף. לדוגמא, גופו של אדם מעשן לעולם יזדקק ליותר ויטמין C, לעומת הלא מעשן. דרישה שאם לא תקבל מענה הולם, תגרור בעתה תגובה של מחסור. ויטמין C הוא גם נוגד חמצון עוצמתי. נוגדי חמצון מונעים ומגנים בפני נזקי קרינת UV כתוצאה מחשיפה ממושכת לשמש. לחשיפה מופרזת היכולת להרוס קולגן ולגרום להזדקנות מואצת של העור.

ויטמין זה חשוב מאוד גם לבריאות השיער מאחר והוא מסייע מאוד לספיגת הברזל מהמזון, כך שיותר ברזל יוכל להגיע לדם ולהזין את השיער.

הקולגן גם מקנה חוזק לכלי הדם הקטנים, המזינים את השערה וכאמור, ויטמין C חשוב לשם יצורו.

חומצות שומן חיוניות

אלה הן – אומגה 3 המהוללת ואומגה 6. שתיהן תרכובות החיוניות לתאים ולרקמות שלנו, וכמובן שגם לעור. יש להן תפקידים רבים ואחד המשמעותיים הוא בשמירה על מבנה התאים. לחוסר איזון בחומצות השומן החיוניות יש קשר ישיר לעור יבש והוא גם עלול לפגוע בתהליכים הקורים בתאים ולהגביר את הסיכוי לפגיעה מרדיקלים חופשיים = נזק חמצוני.

מקורות צמחיים למאכל של אומגה 3 הם זרעי צ׳יה ופשתן, אגוזי מלך וירק הריג׳לה. אומגה 6 נמצאת בשפע בתזונה מערבית אך מקורות צמחיים איכותיים שלה הם טחינה, שמני מאכל מכבישה קרה, שמן בוראז׳ ושמן נר הלילה.

אומגה 3 הן גם חומצות שומן שהקרקפת מורכבת מהן והן שומרות על הלחות שלה ושל השיער. לכן צריכה מספקת של אומגה 3 יכולה לסייע בשמירה על קרקפת ושיער בריא, ולסייע במניעת יובש שלהם.

אומגה 3 היא תוסף התזונה היחיד שאני לוקחת באופן קבוע ואני רואה תוצאות מיידיות על מצב השיער, העור, הציפורניים, לצד שיפור ביציבות הרגשית ובקשב וריכוז. אני ממליצה באמת מכל הלב על התוספים הטבעוניים של אקוסאפ שמגיעים בצורה נוזלית לספיגה מקסימלית.

אומגה 3 שווה קריאה נוספת, בגלל החשיבות האדירה שיש לה בכל היבטי חיינו ובגלל המורכבות לצרוך אותה באופן מקיים וזמין/

ויטמין A

הגוף זקוק לויטמין זה על-מנת ליצר סבום (Sebum). סבום הוא חומר שומני המופרש מבלוטות החלב הממוקמות בשכבת הדרמיס בעור ותפקידו הוא לשמן את העור והשיער ולהגן עליהם מפני מים. הוא מופרש אל העור דרך צינור הנפתח אל זקיק השערה ומהווה מעין קונדישינר טבעי לקרקפת ולשיער. ללא כמות מספקת של סבום, ייתכן ונחווה קרקפת מגרדת ויובש בשיער.

ויטמין זה חשוב מאוד גם לשמירה הכללית של בריאות העור ומחסור בו יכול להוביל לעור יבש ולמצבי עור דלקתיים כמו אקנה ואקזמה.

כדי לאפשר לגוף ליצר מספיק ויטמין A, כדאי לצרוך מידי יום ירקות צהובים וכתומים כמו פלפלים, גזר, דלעת, דלורית ובטטה.

אבץ

מינרל בעל איכויות בשמירה על בריאות העור, השיער והציפורניים. בדומה לויטמין C, גם לאבץ תפקיד ביצירת חלבון הקולגן והוא מסייע לאחידות העור ולשכבת ההגנה שלו. לאבץ יש גם תפקיד משמעותי במערכת החיסון ולכן הוא יכול להיות מועיל עבור אלה עם עור הנוטה לאקזמה, אקנה ורוזיציאה. הוא חשוב לשמירת בריאות הקרקפת ומחסור בו עלול להוביל לנשירת שיער, לקרקפת יבשה וליצירת קשקשים. מקורות מאכל צמחיים שלו כוללים את רוב האגוזים והזרעים ובדגש על זרעי דלעת וחמנייה, דגנים מלאים וקטניות.

יש עוד מרכיבים רבים חשובים כמו ויטמין D, שהמאפיין העורי של חסר בו הוא נשירת שיער.. כמו החשיבות של צריכת סלניום, ויטמין E ועוד ועוד..

לכן, אורח חיים בריא שכולל בתוכו אוכל מזין דיו וחשיפה בריאה לאור השמש, תמיד יהיו בסיס חשוב וטוב, שמספק לנו את מה שהשיער והעור שלנו זקוקים להם.