על הדבש ועל העוקץ
מה הקשר בין ראש השנה לרעב עולמי, למה מיליארדי דבורים נטשו את הכוורות שלהן בשנים האחרונות ומה יתפוס את מקומו של הדבש במטבח שלכם?

כשאני מגיעה לנושא הדבש בטבעונות, לפי גלגול העיניים של האדם מולי, אני מבינה שהטיעון על דבורים מוחק את הרלוונטיות של כל הטיעונים שקדמו לו. מילא שיחה על הרגישות של פרות, על האכזריות לתרנגולים ורוב האנשים מוכנים גם להכיר בחמלה הנדרשת כלפי דגים. אבל חרקים???

אני חיה באי טרופי שאחת ההתמודדויות הכי גדולות בו, הם היתושים. ועם כל האג׳נדה הטבעונית שאני מחזיקה, אני אהרוג יתוש שמאיים עליי בדנגי או אפילו בשנת לילה רציפה בגלל גירודים אינסופיים. אגב, גם אם הייתי פוגשת דב ביער ונדרשת לבחור אם לחוס על חייו או להציל את שלי. אבל אם אני אכבד את מרחב המחייה של הדוב, או של כל חיה לצורך העניין, סביר להניח שלא אדרש לבחור.

מה הטיעון הטבעוני של הימנעות מדבש?

״מעבר לעצם גזלת פרי עבודתן של הדבורים, כרוכה רדיית הדבש בהרג הרימות וזחלי הדבורים, ובהרג חלק מן הדבורים הבוגרות – כתוצאה מהשפעת עשן או כימיקלים ל"הרגעה", או מניסיונות להגן על הכוורת. במקרים מסוימים, כאשר מצבה של הכוורת אינו מספק את הכוורנים, הם משמידים את כל הדבורים שבה. הכוורנות כוללת פגיעות נוספות, כגון כריתת כנפי המלכה כאשר מעבירים אותה לכוורת חדשה. בנוסף לכך, יצרו הריבוי, הצפיפות והעיוות הגנטי בדבורים פגיעוּת רבה יותר למחלות. תעשיית הדבש גורמת לא מעט פגיעה גם בחיות בר. הכוורנים נוהגים להרוג דובים וגיריות, הנחשבים בעיניהם כאויבים. הרג גיריות בידי כוורנים מתקיים גם בישראל, ובמקרים שהגיעו לידי תלונה במשטרה, בחר בית-המשפט שלא להתערב.״ מתוך האתר של אנימלס למען בעלי החיים.

אין לחוקרים מסקנה חד משמעית אם הדבורים מרגישות כאב, סבל וחרדה שמהווים שיקול משמעותי עבורי ועבור אנשים נוספים הנמנעים ממזון שכרוך בו סבל. במידה והן כן מרגישות, ייצור דבש תעשייתי חושף אותן לסבל רב.

אבל המשמעות של פגיעה בדבורים חמורה בהרבה מהסבל שנגרם, או לא, והחשש מהיעלמות הדבורים צריך להטריד אותנו. מאוד.

Boba Jaglicic on Unsplash

אז מה באמת העניין עם דבש ודבורים?

דבורים הם אחד היצורים הכי חשובים בטבע. יש אפילו לא מעט חוקרים שיגדירו אותן כמרכיב הכי משמעותי להישרדות שלנו. אם הדבורים ייכחדו, תוך ארבע שנים, גם אנחנו ניכחד. למה?

80% מהגידולים בעולם תלויים באופן בלעדי ביכולת ההאבקה של דבורים. הדבורים הן שנושאות את הצוף ושומרות על הישרדות אותו פרח, ירק, פרי, דגן או קטניה. המזון אותו אנחנו וחיות רבות אוכלים. אם גידולים אלו לא יתקיימו, כל המערכת האקולוגית תקרוס ואנחנו ניעלם בעקבות הדבורים.

רק בישראל, ערך הייצור הכלכלי הנובע מהאבקת דבורים הוא 2.5 מיליארד שקלים בשנה. משמעות היעלמות הדבורים היא קריסת החקלאות, קריסה כלכלית ורעב.

מאוד ברור שאנחנו זקוקים לדבורים כמו חמצן לנשימה, אז למה לא לגדל אותן וליהנות מהתוצרים שלהן על הדרך?

בואו ניקח רגע צעד אחורה…

למה דבורים מייצרות דבש?

דבורים מייצרות דבש על מנת שיהיה להן שפע של ויטמינים ומינרלים במהלך החודשים הקרים, כאשר רוב המזונות הטריים אינם זמינים. הדבש מאפשר לדבורים ביטחון תזונתי ויכולת לשרוד לאורך זמן – ללא קשר לנסיבות, שכן, דבש מספק אנרגיה הכרחית באמצעות הוויטמינים והסוכרים שלו.

בפועל, הדבורים אוגרות כל כך הרבה דבש שהיה מספיק להן לשרוד שנים רבות. אם משהו היה מונע מהן לעזוב את הכוורת – מושבת הדבורים הייתה יכולה להמשיך לספק מזון מזין ובריא לכ-60 אלף דבורים במשך מספר שנים.

ייצור דבש תעשייתי, או איפה התבלבלנו בדרך…

קל להבין שהדבש ותוצרי הכוורת עשירים ומזינים ולכן אנחנו רוצים ליהנות מהם גם. רוב המחקרים מראים שבצריכה מודעת והתערבות מינימלית בחיי הכוורת, מיוצרת מספיק תוצרת בשביל שנוכל ליהנות ממנה מבלי לפגוע במושבה. אבל הייצור התעשייתי פוגע בהישרדות הדבורים, מחליש אותן, חושף אותן למחלות שלא היו נחשפות אליהן בטבע ובפועל, גורם להיכחדות שלהן.

הסיבה לכך היא שעל מנת להגדיל את הרווח כוורנים מחליפים את הדבש במי סוכר שאינם מכילים את הערכים התזונתיים הנחוצים לדבורים ובכך מחלישים את מערכת החיסון, את יכולת ההישרדות שלהן ואת העמידות בפני מחלות. על מנת לשלוט בכוורת, כוורנים רבים משתמשים בתהליך עישון שנועד ״להרגיע״ את הדבורים אבל בפועל הורג את חלקן, וכוורת שלמות עם אוכלוסייה של מאות ואפילו אלפי דבורים, מושמדות כל חורף על מנת לצמצם עלויות. לדבורה המלכה קוצצים את הכנפיים על מנת למנוע נדידה, מה שפוגע ביכולות להתרבות ולשמור על חוסן ביולוגי שהוא חלקי בלתי נמנע מההישרדות שלהן.

זה נשמע כאילו דבורים נכחדות כי אנחנו רוצים לצרוך דבש אבל למעשה, טוב היה אם כולנו היינו מגדלים דבורים ומחזירים אל הטבע את החיה המופלאה הזו שעומדת על סף היכחדות. גידול דבורים שאינו כולל פגיעה, חומרי הדברה, עישון, קיצוץ כנפיים והחלפת הדבש, היה מאפשר להן להתרבות ולחזור אל הטבע ולנו ליהנות מהתוצרים המשובחים שלהן. ברחבי העולם יש מי שמצטרף לתנועה כמו השחקן מורגן פרימן שהחל לגדל דבורים בחווה שלו במיסיסיפי או אבישג קופלמן בחר ששיטוט קצר באינסטגרם המופלא שלה יראה לכם אוטופיה של דבורים ואנשים, כמו שהטבע התכוון.

למה עוד הדבורים נעלמות?

יותר משליש מאוכלוסיית הדבורים בעולם נעלמה בשנים האחרונות. חוקרים רבים מנסים לגלות את הגורם לתופעה שהחלה לפני למעלה מעשור, שבגלל סממניה נקראת "הפרעת התמוטטות המושבה". בסתיו 2007 התגלתה התופעה לראשונה בעולם, בה כ-40 מיליארד דבורים נעלמו מכוורותיהן מבלי להשאיר עקבות. 65% מכוורות ארצות הברית ננטשו. באפריל 2007 דווח כי דבר דומה התרחש גם בגרמניה, שווייץ, פורטוגל, איטליה וספרד.

השימוש הבלתי מבוקר בחומרי הדברה, שיטות הייצור התעשייתיות, צמצום השטחים הפתוחים בשל בנייה מואצת, כריתת יערות ומחסור בפרחים הן בין הסיבות העיקריות להכחדתן.

דבש ותוצרי הכוורת הם עוד דוגמה למתנה ענקית מהטבע. היכחדות הדבורים היא תזכורת לכוח שלנו להפר את המאזן ולקרב את הקץ. אנחנו זקוקים לדבורים והדבורים זקוקות לטבע ולמרחב. אם אנחנו רוצים להמשיך להתקיים כאן על הכדור נצטרך למצוא דרך לכבד את המרחב המשותף שכולנו מתקיימים בו.

Justus Menke on Unsplash

תחליפים מצוינים לדבש תעשייתי

סירופ מייפל הוא סירופ ממתיק המיוצר באופן מסורתי משרף של עץ האדר, עץ מייפל. הוא ממתיק 100% טבעי ואחד מהממתיקים הפופולריים ביותר כיום. הוא מכיל מינרלים טבעיים כגון מנגן, אבץ, סידן, מגנזיום, חומצות אמינו, וויטמיני B. לסירופ מייפל ערך תזונתי גבוה יותר מכל הממתיקים הנפוצים האחרים. בנוסף, נמצא כי סירופ מייפל טהור מכיל תרכובות פנוליות רבות, תרכובות צמחיות פעילות הנמצאות בדרך כלל בצמחים ובמוצרים חקלאיים כגון אוכמניות, תה, יין אדום וזרעי פשתן. שימו לב שמדובר על סירופ מייפל טהור ולא על סירופ בטעם מייפל שמורכב מסוכר, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים ושאר רכיבים שאתם ממש לא רוצים לצרוך.

עוגות מייפל הן תחליף מצוין לעוגות הדבש של ראש השנה!

https://tivoneat.co.il/vegan-maple-cake/

https://www.cheffa.co.il/recipe/maple-cake

https://theveganati.com/vegan-maple-cake/

סילאן שנקרא גם דבש תמרים מיוצר ממיץ תמרים מרוכז, שמופק על ידי בישול התמרים וסחיטתם. מרקמו נוזלי, דומה לזה של דבש דבורים, אבל הטעם שונה. סילאן מכיל את אותם הערכים התזונתיים שיש בתמרים; סידן, ברזל, ויטמין B ויטמין .C הוא עשיר בסיבים תזונתיים, טוב לעיכול ועשיר במגנזיום.

עוגת סילאן מתובלת ומשובחת של שי לי ליפא

אגבה ממתיק צמחי טבעי המיוצר מליבת צמח האגבה, מהווה תחליף לכל שימושי הסוכר הרגיל ונשמר נוזלי בכל טמפרטורה בשונה מהדבש. הוא מתוק יותר מסוכר ובעל מדד גליקמי נמוך, לשימוש כסירופ למתוקים וקינוחים.

מקורות

https://www.maariv.co.il/lifestyle/health/Article-491761

https://www.israel.agrisupportonline.com/news/csv/csvread.pl?show=7697&mytemplate=tp2

https://www.camoni.co.il/7-%D7%A2%D7%95%D7%91%D7%93%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A2%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%A2%D7%9C-%D7%93%D7%91%D7%A9-%D7%95%D7%91%D7%A8%D7%99%D7%90%D7%95%D7%AA

https://www.fastcompany.com/90457908/eating-honey-is-more-complicated-than-you-might-think

https://anonymous.org.il/art21.html

https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%93%D7%91%D7%95%D7%A8%D7%AA_%D7%94%D7%93%D7%91%D7%A9

https://www.google.com/search?q=can+we+live+without+bees&oq=can+we+live+without+bees&aqs=chrome..69i57j0i22i30l9.6979j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://www.porat.farm/%D7%9E%D7%92%D7%96%D7%99%D7%9F/%D7%9E%D7%93%D7%95%D7%A2-%D7%93%D7%91%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%99%D7%99%D7%A6%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%93%D7%91%D7%A9-%D7%95%D7%94%D7%90%D7%9D-%D7%94%D7%9F-%D7%91%D7%90%D7%9E%D7%AA-%D7%9B%D7%9C/