לקנות את ההשפעה שתרצו לייצר

חנויות אימפקט, חנויות השפעה, הן חנויות שמאפשרות בקיום שלהן תמיכה באוכלוסיות שזקוקות לה, במטרות חשובות ובשינוי חברתי נדרש. לרוב באמצעות מכירת מוצרים קיימים, יד שנייה, אפשר לתעל את רוב ההכנסה לטובת המטרה, בלי להוציא כספים נוספים על ייצור. ההשפעה החיובית היא כפולה. אין ייצור נוסף, עם השפעות בעייתיות לרוב, סביבתיות וחברתיות. במקום יש שימוש חיובי בקיים, במקום שייזרק וימלא את הסביבה שלנו בזבל.

לרכישת יד שנייה יש יתרונות מובהקים לסביבה. אבל גם לנו מתאפשר לרכוש במחיר נמוך יותר, הרבה פעמים פריטים ייחודיים. ומבלי שמישהו בשרשרת הייצור ישלם מחיר כבד, על הקנייה המשתלמת שלנו. (מוזמנים לקרוא קצת על ההשפעה של הבגדים שלנו). בתמיכה בחנויות אימפקט, אנחנו גם בוחרים לתמוך בשינוי חברתי שאנחנו רוצים לראות.

אני מודה, כשחשבתי לעשות הפקת אופנה עם שער למנטה, חשבתי שהרצון לצלם רק בגדים מחנויות אימפקט ייתגלה כמאתגר במיוחד. אבל הופתעתי מהמציאות המטורפות! החל מפריטים מהדרופ האחרון של זארה, עדיין עם טיקט, ב80% הנחה, ועד החליפה המשובחת של מאוזנר שהופיעה בשער. פריט על זמני בחייטות מדויקת, במחיר אפסי שכולו מוקדש לטוב בחסות בוטיק חאן יותם.

אז רציתי להכיר לכם את המקומות שבוחרים להפיץ את הטוב. לכל חנות יש אוכלוסייה או דרך מסוימת שבה הם מעצימים את ההשפעה החיובית שלהם. ככה שתוכלו גם לבחור לרכוש בהתאם לנושא שאתם יותר מחוברים אליו. אבל מה שבטוח, באיזה חנות שתבחרו, תהיו חלק מטוב והבגד שלכם ישקף את האור שאתם מאירים בעולם.

נתחיל בשער, החליפה המשובחת של מאוזנר ועוד כמה פריטים מפתיעים כמו מכנס לבן מושלם מהקולקציה האחרונה של טופשופ, הגיעו מבוטיק חאן יותם.

חאן יותם

״המקום לאדם ולחברו" מרכז להתנדבות וערבות הדדית בחוף הכרמל הוא מרכז שפועל משנת 2013, והוקם לאחר שיותם מלמד ז"ל נהרג כאשר נפל מסקייטבורד.

את המרכז מפעילים מתנדבים ומתנדבות ויש בו מספר פעילויות כולן למען קהילות שונות בחברה. בין הפעילויות: קבוצת נח"לים – נותנים חום לילדים מיוחדים, מפגש שבועי של בני נוער על הרצף האוטיסטי, יצירה וחוויה. תכנית שכנים – עזרה למשפחות בעלות צרכים מיוחדים חלוקת מזון שבועית, תיקונים בבית וסיוע לילדי המשפחות.

וכמובן חאן בוטיק – הבוטיק הוקם ע"י קבוצת אלול – אחריות לעצמי ולזולתי, קבוצות נוער נוטלים אחריות לקהילה, מעצימים ומועצמים. החאן עבר שינויים ומאז מפעילות אותו מתנדבות מהיישובים השונים בחוף הכרמל.
המטרה העיקרית היא לאסוף מוצרי מזון בסיסיים אותם מחלקים מידי שבוע למשפחות נתמכות בחוף הכרמל. אך כמובן שיש אדוות חיוביות נוספות -קהילה מעורבת, שימוש ביד שנייה ומיחזור בגדים.
מתקבלות כמויות אדירות של בגדים, חלקם חדשים עם טיקט ואחרים במצב הרבה פחות טוב שעוברים למכולת מיחזור.

קבלת הבגדים נעשית בתמורה למוצרי מזון בסיסיים בין 3-5 מוצרים, בהתאם לבגד. שמלות כלה שמגיעות ניתנות בתמורה ל-20 מוצרי מזון, וכבר יצא לתת כמה שזה מאוד מרגש!

לחאן יותם לא נכנס כסף בכלל. המקום עצמו נבנה מתרומות וכל רהיט או מוצר התקבל מתרומה, כל מה שאפשר לחשוב עליו – דלתות, מזגנים פשוט הכל.

אני לא יכולה לתאר לעצמי מה יותר משמח מללבוש בגד שמאפשר את כל הטוב הזה.

https://www.facebook.com/ChanBoutiquebyChanYotam

https://www.chan-yotam.org/

חנות "אהבה שנייה" 

מת"ש – מרכזי תעסוקה שיקומיים. מת״ש היא תאגיד עירוני ללא מטרות רווח המפעילה מספר מרכזים בדרום תל אביב לצורך שיקום תעסוקתי לאנשים עם מוגבלויות. מידי יום מגיעים כ-250 משתקמים המוכרים לנכות ע"י משרד הרווחה והבריאות למרכזי השיקום. יחד עם צוות השיקום מתעצמים ומפתחים את היכולות האישיות בהתאם לתוכנית השיקום שנבנית עבורם . למת"ש שלושה מרכזי שיקום ועוד מספר פרויקטי תעסוקה כמו בתי קפה וחנות "אהבה שנייה״;

חנות שיקומית למכירת בגדי יד שנייה ועודפי בגדי מעצבים. המשתקמים ממיינים את הבגדים, תולים לתצוגה, מתמחרים, מקבלים לקוחות, לומדים לעבוד מול קהל, לומדים לעבוד עם כסף ובעיקר מקבלים בטחון עצמי ויכולת להאמין בעצמם שיוכלו לעבוד "בחנות רגילה"/ ב"מקום רגיל" שאיננו שיקומי. הבגדים החדשים נמסרים ע"י החנויות עצמם וע"י "רוח נשית" ומוטי רייף שהוא חבר דירקטוריון במת"ש ושלקח את החנות תחת חסותו. מוטי הוא בין הדמויות המובילות בתעשיית האופנה הישראלית ולוקח חלק בהרבה עשייה חיובית עבור נשים.

המטרה היא לא רק שיקומית, בזכות החנות נוצר קשר עם הקהילה המקומית והציבור הרחב שנחשף לאנשים עם מוגבלויות, חלק לא מבוטל בשילוב שלהם בחברה.

כל הבגדים בחנות נמכרים במחיר סמלי של עד 30 ₪ וכל הכנסות החנות הולכות לרווחת המשתקמים והמקום.

ב״אהבה לשנייה״ מצאתי המון פריטים שווים בסכומים מצחיקים, כאלו שאשתמש בהם על בסיס יומיומי. גופייה של סבינה מוסייב ב90% הנחה, חולצה לבנה מכופתרת ומדויקת, מאלו שחייבים בארון ב25 ש״ח ומכנס כל כך נוח שאפשר לחיות בו ב 20 ש״ח.

https://www.matash-ta.co.il/

מתחתנת ורוצה לבחור בטוב?

ואם כבר הזכרנו את ״רוח נשית״ אז כמה מילים על העמותה הנפלאה הזו. ״רוח נשית" היא עמותה ללא מטרות רווח, המסייעת לנשים נפגעות אלימות להגיע לעצמאות כלכלית, על מנת שיוכלו לצאת ממעגל האלימות ולבנות את חייהן מחדש. בוטיק רוח נשית הינו מיזם חברתי ייחודי מסוגו, המשלב בין מכירה של שמלות כלה שנתרמות לעמותה על ידי מעצבות ומעצבים ועל ידי כלות לאחר חתונתן, לבין עשייה חברתית לקידום נשים נפגעות אלימות. הבוטיק מאויש על ידי מתנדבות מסורות, רגישות ואדיבות אשר מבטיחות כי כל כלה המגיעה לבוטיק עוברת חוויה נעימה וחיובית, והמחירים נעים סביב 2000 ש"ח בלבד. כל אלו הופכים את הרכישה בבוטיק לאלטרנטיבה שפויה, אקולוגית ושווה לכל כיס. הבוטיק מהווה מקור נוסף לתמיכה בפרויקטים ובפעילותה של רוח נשית, ומסייע להעלאת המודעות לחשיבותה של עצמאות כלכלית בקרב נשים נפגעות אלימות. בין המעצבות והמעצבים שתורמים לבוטיק:
ליהי הוד, טלי ומריאנה, אלון ליבנה, דוד חצבני, ירון ברכה בצלאל, לי גרנבאו, גלי קרטן, יואב ריש, ועוד רבים ורבות …

אז אם יש לך חתונה באופק, גם מתחת לחופה את יכולה ללבוש את הלב שלך ולדעת שהיופי שלך איפשר עוד טוב.

https://www.ruach-nashit.org.il/boutique-ruach-nashit

המציאון

נוסד בשנת 2013 כעסק חברתי סביבתי יחד עם עמותת שק"ל. שק"ל היא העמותה המובילה בישראל לשילוב אנשים עם מוגבלויות בקהילה. בשק"ל מאמינים ששילוב קהילתי של אנשים עם מוגבלויות הוא משימה לאומית המשפרת את החברה כולה. במשך 40 שנות קיומה, שק"ל העניקה פתרונות לעשרות אלפי אנשים, בתחומי: דיור בקהילה, תעסוקה שיקומית, תרבות ופנאי, טיפול, ייעוץ והנגשה.

שק"ל מסייעת לאנשים מכל מגזרי החברה הישראלית: יהודים, מוסלמים ונוצרים, דתיים וחילוניים, צעירים ומבוגרים עם צרכים שונים. אנשים עם מגבלה שכלית התפתחותית, אנשים עם נכות פיזית עצמאיים או סיעודיים, ואנשים עם לקויות תקשורת (על הרצף האוטיסטי). עמותת שק״ל והמציאון שותפים בהפעלת החנויות ולכן בקנייתכם או בתרומתכם אתם מקדמים אנשים עם צרכים מיוחדים בהשתלבות בתעסוקה ומאפשרים להם לממש את העוצמות שהם מביאים איתם. אתם חלק מתרומה אמיתית לחברה ולקהילה.

גיסתי היא אשפית יד שנייה ואת רוב הקניות שלה היא הייתה עושה במציאון ובחנויות וויצו. היא תמיד הייתה חוזרת עם פריטים מטורפים אבל אני חושבת שהמשלוח שקיבלתי עבור ההפקה התעלה על כל סבב קניות שלה; חולצת זארה בת שבוע עם הטיקט – 25 ש״ח, קימונו מטופשופ – 25 ש״ח, מכנס שאני הולכת לחרוש עליו כל יום בפחות מ 20 ש״ח ושמלה מהממת של אסוס שאין לי מה לעשות איתה בקופנגן אבל בארץ הייתה נחרשת, בפחות מ 30 ש״ח.

אגב אם אתם לא מכירים את וויצו, זו תנועה בינלאומית ציונית של נשים לשיפור החברה בישראל והרבה מהפעילות מתרכזת בעשייה למען נשים וילדים. בסניפי ויצו ברחבי ארץ ממוקמות חנויות יד שניה. מתנדבות ויצו ישראל, המפעילות חנויות אלה מסייעות במתן בגדים לנזקקים המופנים ע"י משרדי הרווחה ברשויות המקומיות. בחנויות ניתן לרכוש בגדים במחיר סמלי, כאשר כל הכנסות החנות הן קודש להמשך ופיתוח פעילות הסניף למען הקהילה. מניסיון שלי, חנויות ויצו עמוסות מאוד בבגדים והדבר הכי טוב שאתם יכולים לעשות עבורם זה להתנדב במיון או לרכוש כדי לתמוך בפעילות.

werbubbles

מיזם אינסטגרם שהוקם על ידי שתי נשים צעירות וטובות לב, מאיה ומילי, שמסורות לעשיית טוב. הבגדים שנתרמים להן נמכרים דרך האינסטגרם והרווחים הולכים לעמותות שונות. את בגדי ההפקה וגם אלו שלא נכנסו אני מעבירה אליהן והרווחים מהתרומה יוקדשו ל״אור שלום״.

היו עוד שתי חנויות שלצערי לא הספיקו להיכנס להפקה אבל מצאתי שם הרבה בגדים שהייתי רוצה לעצמי;

דנדשה – רשת חנויות בגדים. ישנם 6 סניפים: חיפה, רמת גן, נתניה, עפולה, כפר סבא וקריית גת.
חנויות דנדשה פועלות תחת קורת הגג של קבוצת "שכולו טוב" המקדמת שילוב תעסוקתי בקהילה של נפגעי נפש.
טווח מחירים: 10 – 70 ש"ח.

החנויות מהוות מרכז הכשרה שיקומי תעסוקתי לנשים המתמודדות עם קשיים נפשיים. השירות מוכוון לנשים ומקדם ערכים של מחזור, צרכנות נבונה ותעסוקה חברתית. הסניפים הרבים הוקמו מתוך שאיפה להרחיב את מסגרות השיקום בערים אלה בדגש על תעסוקה משמעותית לנשים.
כל הפריטים בחנויות עוברים כביסה, ייבוש וגיהוץ. נשות הצוות המקצועי בדנדשה מגיעות באופן כזה או אחר מתחומי עיסוק של אופנה, יד שנייה, עיצוב ויצירה.
צוות דנדשה מעבירות הכשרות מקצועיות בתחומי הסטיילינג ואופנה ללקוחות ולקבוצות נשים שונות.

https://allgood.org.il/domains/dandasha/

אני שלישי– עמותה ללא מטרת רווח, אשר מפעילה רשת חנויות בגדי יד שנייה כמסגרת המספקת הזדמנויות פיתוח תעסוקתי ואישי, לבנות ובני נוער במצבי סיכון. אני שלישי משלבים ומעסיקים בני הנוער בחנויות במגוון תפקידים, תוך תהליך של הכשרה מקצועית ורכישת מיומנויות מגוונות, על מנת להכין אותם להשתלבות מוצלחת בעולם התעסוקה ובקהילה.

אחד הפריטים שמצאתי אצלהם זו שמלה חדשה לגמרי של זארה שהגיעה לחנות באותו שבוע, במחיר אפסי. אם שמתם לב או לא, בדוגמאות לפריטים שמצאתי, הרבה מהאופנה המהירה והזולה שגובה מחיר אדיר מנשים וילדים בתהליך הייצור ומכולנו בזיהום שהן יוצרות, מגיעה לחנויות האלו רגע אחרי, במחיר אפסי ובמקום שהרכישה שלהן מאפשר תיקון לכל הכאב והסבל שכרוך בייצור שלהן. אז גם אם ממש בא לך פריט של אחת הרשתות, סיבוב בחנויות החיוביות יכול לסגור את הפינה בלי לתמוך בכאב.

https://anishlishi.org/

תזכרו שהכי טוב לסביבה ולכיס, זה להשתמש בקיים

יש עוד הרבה חנויות שמאפשרות טוב ולא דורשות ייצור נוסף או מחירים בלתי אפשריים ועדיין מאפשרות פריטים איכותיים בכל הסגנונות. פעם הבאה שאתם יוצאים לקניות, תחשבו איזו השפעה אתם רוצים שלכסף שלכם תהיה ותבחרו בטוב.